Fie piure, fie copti sau prajiti, cartofii sunt una dintre cele mai iubite legume. Dincolo de aceasta, cartoful este cea mai raspandita leguma si prima ca suprafata cultivata pe intreaga planeta.
Cartofii sunt disponibili pe tot parcursul anului, dar in perioada de toamna stocurile se improspateaza, iar cartoful este la apogeul calitatilor sale, scrie WH Food.
Cartofii fac parte din familia Solanaceae care include vinetele, rosiile si ardei si sunt un aliment indispensabil in orice bucatarie. Desi cartofii - tuberculii, respectiv ingrosarile proeminente ale radacinii - sunt legume minunate, fructele cartofului, care seamana cu niste rosii, sunt toxice si necomestibile.
Cartofi contin peste 80 de substante nutritive si sunt deosebit de utili intr-o alimentatie sanatoasa. Din pacate, cartofii sunt consumati in cea mai mare masura prajiti, ceea ce ii face daunatori, mai ales daca ne facem un obicei din a-i consuma gatiti in felul acesta.
Altfel decat prajiti, cartofii sunt o binefacere. Au putine calorii (100 de calorii in 150 de grame de cartofi fierti), multe fibre si ofera o protectie semnificativa impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Cartofii sunt o sursa excelenta de vitamina C, o buna sursa de vitamina B6, au cupru, potasiu, mangan si fibre. Contin o varietate mare de fitonutrienti care au o activitate antioxidanta - carotenoizi, flavonoizi si acid cafeic, precum si o proteina, care nu se gaseste dacet in cartofi, numita patatin, extrem de activa impotriva radicalilor liberi.
Fitochimicalele din cartofi sunt la fel de eficiente ca si cele din broccoli. Amidonul din cartori este o sursa de energie sanatoasa, care poate capata valente negative doar prin prajire neadecvata.
Beneficii pentru sanatate
Cartoful contine compusi (se numesc kukoamines) care scad ten