Dragostea pentru folclor şi obiceiurile strămoşeşti au îndemnat-o să îşi găsească adevărata vocaţie. De mai bine de două decenii, este muzeograf al Muzeului Naţional al Agriculturii.
În anul 1981, a terminat cursurile Facultăţii de Limba Română şi Franceză de la Craiova, iar tema aleasă pentru lucrarea de licenţă i-a influenţat, mai târziu cariera. După terminarea facultăţii, a devenit dascăl în Miloşeştiul natal. În anul 1988, renunţă la catedră pentru a se angaja la Muzeul Judeţean. „Prinsesem drag de cercetarea etnografică şi am decis să renunţ la catedră. Am mers prin cele mai inedite locuri din ţară“, îşi aminteşte Viorica Croitoru Capbun. Cele mai frumoase locuri în care Viorica a poposit au fost Ţinutul Pădurenilor şi Obicinele Bucovinene.
A adunat exponate pentru muzeu
În cei peste 20 de ani de activitate, muzeograful a reuşit să aducă la Muzeul Naţional al Agriculturii mii de exponate, de la documente vechi, până la obiecte de uz culinar şi unelte pe care le foloseau oamenii în secolele XIX-XX. Unul dintre obiectele de suflet aduse la muzeu este o sanie donată de o familie din judeţul Gorj. Tot din zona Gorjului a adus un hambar vechi, în care se ţinea făina. „Nu a fost greu să îi conving pe oameni să renunţe la aceste obiecte. Au înţele că vor fi întreţinute şi păstrate în muzeu şi le-au donat“, spune Viorica.
A făcut filme documentare
În anul 1993, s-a înscris la un curs de antropologie vizuală, unde a învăţat să creeze filme documentare. Imediat după absolvire a început să colaboreze cu mai multe televiziuni naţionale. Filmele sale au reuşit astfel să devină vizionate de o ţară întreagă. „Avem în arhiva Muzeului de Agricultură peste 1.000 de ore de filmare stocate“, spune Viorica Capbun. Cel mai îndrăgit film, difuzat pe postul public de televiziune, a fost „Lacrima fiului omului“. Documentarul descria povestea unei bătrâne d