Daca Barack Obama ar reusi, in timpul mandatului sau, un acord intre palestinieni si israelieni ar fi o mare victorie. Chestiunea inceput sa ocupe un loc important pe agenda,dupa ce Irakul pare o chestiune inchisa. La inceputul lunii, presedintele american i-a adus pe liderii celor doua parti la masa negocierilor dupa doi ani de pauza. Marti, la Sharm el Sheikh, este a doua runda de negocieri, care nu se va solda probabil cu nimic. Numai ca miza este foarte mare, nu numai pentru partile implicate, ci si pentru americani. In noiembrie, in SUA sunt alegeri partiale, iar pe democratii lui Obama ii paste o infrangere dupa evolutia neconvingatoare a presedintelui american. Asa ca au nevoie de orice mica victorie.
Secretarul de stat american, Hilarry Clinton, va fi mediator in discutiile dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu si liderul palestinian Mahmoud Abbas care au loc marti si miercuri in Egipt si ea le-a transmis, inca de la plecarea din SUA, un mesaj clar celor doua parti: trebuie sa se puna pe treaba. Iar Israelul sa extinda moratoriul privind construirea de noi asezari israeliene in Cisiordania si dupa expirarea lui, 30 septembrie.
"Pentru mine, exista o alegere simpla: nu se poarta negocieri, nu va exista securitate si nu va exista niciun stat", a spus Clinton citata de Reuters, indicand cat de importante sunt negocierile intre cele doua parti pentru succesul procesului de pace. Un proces de pace marcat de negocieri incepute in 1993, la Oslo si mediate de sotul actualului secretar de stat, presedintele Bill Clinton, si continuate pana in prezent, in mai multe etape. Dar in urma carora nu s-a ajuns la nicio concluzie, chiar daca liderii partilor implicate s-au schimbat si contextul international s-a schimbat. Constanta a fost blocajul si lipsa unei solutii.
Tocmai de aceea, acest punct de politica externa a fost mai mult sa