Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca va face demersuri pentru ca proiectul de lege privind taxarea inversa la alimente sa fie acceptat de Comisia Europeana, dupa ce initial el a fost respins.
"Cred ca in continuare trebuie sa se faca demersuri in sensul in care proiectul de lege privind taxarea inversa sa fie acceptat. Problema taxarii inverse nu este numai la noi si nu se impune doar in Romania. Sa stiti ca au probleme mari si italienii, si spaniolii", a spus Tabara, in urma cu cateva zile.
Federatiile din industria alimentara saluta aceasta initiativa, considerand ca este modalitatea cea mai simpla de a corecta si combate evaziunea fiscala din importuri.
"Taxarea asta inversa am cerut-o noi de pe timpul lui Vladescu, domnul Tabara a preluat-o de la noi, pentru ca noi am avut o discutie si in Comisia pentru Agricultura, o discutie cu domnia sa, o discutie si cu Vladescu. Este modaltatea cea mai simpla de a corecta si combate evaziunea fiscala din importuri, pentru ca in momentul in care intra masina cu produse in tara, taxarea asta inversa obliga pe cel care face importul sa prezinte factura la vama.
Pe de alta parte, magazinul care preia marfa preia si partea de TVA. Si atunci in mod normal, cand vii si prezinti documentatia in vama, lucrurile sunt foarte clare. Organismele de control ale Ministerului de Finante pot fi un punct important de combatere a evaziunii", a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, pentru Ziare.com.
Solicitarea pe care urmeaza sa o faca Valeriu Tabara vine dupa ce Comisia Europeana a respins o data proiectul privind taxarea inversa in sectorul alimentar. Daca se va aproba masura, taxa pe valoare adaugata (TVA) va fi achitata la finalul lantului de productie, respectiv la achizitionarea produsului.
Tabara vrea sa convinga Comisia Europeana sa aprobe t