Timp de trei zile, în perioada 13-15 septembrie, se desfăşoară la Alba Iulia a patra ediţie a Concursului Naţional de Degustare de Vinuri "Strugurele de Aur". Câştigătorii primesc medalii de aur, de argint şi menţiuni. Concursul este cel mai important din Transilvania.
Organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului (ONIV) şi Asociaţia Ţara Vinului, la concurs participă 169 de probe de la 40 de producători mici şi mari, din toate zonele viticole din România, dar şi din străinătate.
Trei producători din Alba
Din Alba participă la concurs producătorul Jidvei, unul dintre cei mai mari din România în domeniul vinificaţiei, şi două companii mai mici: Domeniile Boeru Ciumbrud şi Riviera Blaj. Probele sunt gustate şi notate de 10 degustători profesionişti.
Concursul este organizat pe două secţiuni: vinuri liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite sunt vinurile albe, rose şi roşii şi sunt împărţite şi în funcţie de conţinutul de zahăr: sec, demisec, demidulce şi dulce. Cele efervescente sunt vinurile spumante.
Potrivit vicepreşedintelui degustătorilor autorizaţi de vinuri din România Ioan Mureşan, care este şi unul dintre degustărorii din concurs, încă de ieri când a fost prima zi a întrecerii au început să se profilează cel puţin două medalii de aur şi câteva de argint, calitatea probelor fiind foarte ridicată.
Probele au fost secretizate şi codificate cu două zile înainte de începerea concursului. Concursul este cel mai important de acest gen organizat în Transilvania, zonă din care sunt afiliaţi la ONIV un număr de 92 de producători.
Ghid indirect pentru consumatori
„Este un concurs prin care producătorii reuşesc să afle impresia unor specialiştim privind vinurile lor. Se compară cu alţi producători şi văd unde se situează, lucru foarte impo