Guvernul francez a primit ieri un nou val de critici, după ce o circulară destinată prefecţilor definea evacuarea romilor drept „o prioritate".
O circulară trimisă de Ministerul de Interne francez prefecţilor din zonele cu tabere de romi, în care se precizează că „300 de tabere sau aşezări ilegale trebuie evacuate în termen de trei luni, prioritate având cele ale romilor", a fost prilejul unor noi acuze de xenofobie aduse Franţei. Documentul, care poartă semnătura directorului de cabinet al ministrului de Interne francez, l-a prins ieri în ofsaid pe ministrul Imigraţiei, Eric Besson, care a spus că nu avea cunoştinţă de respectiva directivă. Oficialul declarase, săptămâna trecută, că „Franţa nu a luat nici o măsură specifică împotriva romilor", afirmaţie contrazisă însă de circulara făcută publică de publicaţia „Le Canard Social". Aducându-le aminte de strategia decisă de preşedintele Nicolas Sarkozy, circulara stabileşte obiective precise pentru prefecţi: „se vor asigura, în zona lor de competenţă, de realizarea minimală a unei operaţiuni importante pe săptămână (evacuare, demolare, îndepărtarea de pe teritoriul francez), cu prioritate în ceea ce-i priveşte pe romi". Criticii deciziei Guvernului francez de a repatria romii n-au ratat şansa de a-şi reitera acuzaţiile. Partidul Socialist din Franţa a numit documentul un „simbol al unei politici xenofobe", solicitând Comisiei Europene să ia măsuri împotriva acestei încălcări a drepturilor omului.
Fost premier francez: „Soluţia începe în România"
O organizaţie pentru susţinerea imigranţilor din Franţa a criticat, de asemenea, circulara guvernamentală şi va solicita Consiliului de Stat anularea documentului. „Este o provocare la discriminare. (...) Vă imaginaţi o circulară care numeşte în mod expres evrei sau arabi?", s-a întrebat reprezentanta Grupului de informare şi susţinere a imigranţilor, Stepha