Împlinirea unei jumătăţi de secol de la premiera filmului lui Godard „Cu sufletul la gură“ readuce în discuţie una dintre cele mai influente mişcări din istoria cinematografului. Fotografii inedite, făcute pe platourile filmelor-cult ale Noului Val francez, au fost expuse toată vara la Londra.
O aniversare rotundă, de cincantenar, a marcat, vara aceasta, o „bornă" în istoria cinematografului european şi universal: împlinirea a 50 de ani de la apariţia pe ecrane a debutului în lungmetraj al regizorului Jean-Luc Godard, celebra peliculă „À bout de souffle" / „Cu sufletul la gură", cu Jean-Paul Belmondo şi Jean Seberg în rolurile principale.
Momentul este cum nu se poate mai potrivit pentru a rememora rolul şi importanţa în istorie a unei mişcări cinematografice unice, care, practic, a schimbat pentru totdeauna modul în care ne raportăm la „cea de-a şaptea artă". „Nouvelle vague"-ul francez (împreună cu toate conexiunile sale în literatura şi filosofia epocii) a devenit, de-a lungul celor 50 de ani care au urmat, un etalon cu care a fost comparată evoluţia tuturor mişcărilor cinematografice ulterioare (inclusiv a aşa-numitului „nou val" românesc din anii 2000).
Pe străzile Parisului
Cu această ocazie, James Hyman Gallery, din Londra, a avut deschisă, de-a lungul verii, o expoziţie-eveniment de fotografie, intitulată „La Nouvelle Vague. Iconic New Wave Photographs by Raymond Cauchetier". Fotografiile, considerate în 2010 „iconice", aparţin legendarului fotograf Raymond Cauchetier (care a împlinit, în acest an, 90 de ani) şi „captează esenţa mişcării franceze Nouvelle Vague, multe dintre ele fiind expuse pentru prima oară".
Participant la turnajul debutului godardian, Cauchetier oferă cadre foarte interesante, de pe platou şi din afara lui (adică străzile Parisului), cu regizorul şi actorii săi - Belmondo şi americanca Jean Seberg (măritată, î