Tudor Dragomir Niculescu, proprietarul cafenelelor Turabo, a închis "tot ce pierdea bani", a schimbat jumătate din angajaţii cafenelelor şi a decis să "pună lacătul" pe boutique hotelul care va fi gata în octombrie până va găsi soluţia potrivită.
Cu toate acestea, antreprenorul român crede că după luna august, cea mai proastă de la intrarea pe piaţă a cafenelelor Turabo, lucrurile trebuie să îşi revină, scrie revista BUSINESS Magazin.
1. A închis zece cafenele, deschide alte patru "7 în galeriile Real şi 3 din provincie - Cluj, Braşov, Sibiu"
Tudor Dragomir Niculescu, proprietarul Turabo, enumeră repede cafenelele pe care a fost nevoit să le închidă: cele mai multe au fost dintre cele cumpărate în urmă cu trei ani de la Dark Café, un lanţ de cafenele care semnase un contract pentru dezvoltarea de cafenele în fiecare galerie Real. Tranzacţia de atunci, estimată la 500.000 de euro, i-a dat ocazia lui Niculescu să facă un salt de la 15 la peste 24 de cafenele, însă criza a demonstrat că acesta nu era un model care să aducă profit în perioadele mai puţin faste din punct de vedere economic. La fel, deschiderile din provincie, care în perioada de boom economic au marcat transformarea lanţului Turabo într-unul cu acoperire naţională, s-au arătat destul de puţin rentabile în 2009 şi 2010. Astfel, 3 cafenele din centrele oraşelor de mai sus au fost închise, fiind deocamdată păstrate cafenelele din aeroporturi (Timişoara şi Sibiu), cea din Iaşi (aflată însă într-un centru comercial, Iulius Mall), dar şi proiectele pentru o nouă deschidere în centrul vechi din Bucureşti şi alta la Braşov, în alt spaţiu. "Problema provinciei nu a fost neapărat faptul că acolo se consumă mai puţin, ci mai mult inflexibilitatea proprietarilor de spaţii", spune Niculescu, dând ca exemplu cafeneaua din Cluj, care a fost închisă când chiria de 13.500 de euro (pentru 300 de