Peste 30 de filme, în 9 destinaţii nocturne, în săli întunecoase sau în aer liber, vor face, vineri spre sâmbătă, deliciul iubitorilor de cinema din Capitală. Printre peliculele proiectate se află „Mănuşile roşii“, de Radu Ga-brea, în avanpremieră, „Marţi, după Crăciun“, recent lansat, dar şi clasice semnate de Ciulei, Pintilie, Piţa, Veroiu şi Cristi Puiu.
O excelentă iniţiativă, lansată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (principalul organizator al Festivalului de Film Transilvania, de la Cluj), îşi propune redeschiderea gustului publicului bucureştean pentru filmul românesc, prin organizarea - pe modelul Nopţilor Albe ale muzeelor, ale galeriilor sau ale institutelor culturale - unei Nopţi Albe în care să fie proiectate producţii cinematografice autohtone, mai vechi sau mai noi. Iniţiativa vine într‑un moment fast pentru cinematograful românesc, pe plan internaţional, dar în care publicul de‑acasă tratează în continuare cu răceală filmele noi, multi-premiate, fiind influenţat şi de numeroase clişee vehiculate despre acestea.
Se speră, astfel, ca printr-un eveniment de genul acesta, cool, să se (re)deştepte interesul, în primul rând al tinerilor, iar ulterior aceştia să revină în sala de cinema când vor vedea afişul unui film românesc. Cu atât mai mult cu cât toamna aceasta se anunţă extrem de bogată în filme româneşti, unele dintre ele foarte interesante şi aşteptate de cunoscători cu nerăbdare.
Peste 30 de producţii cinematografice româneşti vor fi proiectate în noaptea de vineri, 17 septembrie, spre sâmbătă, 18 septembrie, între orele 18.00 şi 2.00, într‑un veritabil maraton cinefil, desfăşurat în nu mai puţin de nouă spaţii, unele interioare, altele în aer liber: Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Muzeul Ţăranului Român Open Air, Cinema Patria, Cinema Studio, Sala Elvi