Din martie, proiectul legislativ de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor s-a blocat la Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor. Comisia trebuie să elaboreze raportul final pe baza căruia deputaţii vor vota în plenul Camerei modificarea legii pieţei de capital şi ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri.
Dacă în primăvara acestui an, deputaţii motivau amânarea dezbaterii proiectului prin faptul că poartă discuţii cu principalii actori de pe piaţa de capital privind adăugarea unor amendamente şi că aşteaptă un nou punct de vedere din partea Guvernului, după cele două luni de vacanţă parlamentară, situaţia este neschimbată.
Între timp, Guvernul a fost remaniat, Bursa aşteaptă aprobarea pentru un nou director general, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare aşteaptă ca Parlamentul să îi aprobe al doilea vicepreşedinte, post rămas vacant după ce mandatul lui Paul Miclăuş (susţinut de PNL) a expirat.
"Aşteptăm un nou punct de vedere din partea Guvernului, având în vedere că anul trecut, Guvernul a respins eliminarea pragului la SIF-uri, proiectul de atunci nu făcea însă referire la majorarea până la 5%, ci la eliminarea pragului. Sperăm că până la finele acestei sesiuni parlamentare plenul Camerei Deputaţilor să ia o decizie asupra pragului la SIF-uri", a spus Adrian Niţu, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.
Senatorul Ovidiu Marian, preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi pieţe de capital din Senat şi iniţiator al proiectului legislativ, este mai optimist şi speră ca în prima parte a lunii octombrie, proiectul să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.
"Proiectul ar putea ajunge în plenul Camerei în prima jumătate a lunii octombrie, dacă în septembrie Comisia de buget elaborează raportul. În perioada următoare, voi pur