La 12 ani, Andrei are deja experienţă în ale gastronomiei. Preferă bucătăria tradiţională românească, dar a încercat şi să creeze o reţetă proprie – bazată pe fructe şi legume africane.
De trei ani participă la Boghiş la filmările pentru emisiunea „Savurează România cu Vali”, realizată de TVR Cluj, unde a fost dus prima dată de către unul dintre prietenii săi bucătari – Mircea Groza.
De asemenea, Andrei este unul dintre invitaţii sărbătorii „Satului sălăjean”. Anul acesta, găluştele cu papricaş de cocoş pe care le-a preparat s-au epuizat într-o clipită.
Elev în clasa a şasea, micul bucătar spune că a încercat prima dată să gătească la vârsta de 5 ani, după ce a primit impulsul urmărind emisiuni televizate, mai ales cu Jamie Oliver. „Prima dată am făcut supă de tăiţei, pe carne de pui. Mi-a ieşit bine şi am zis că pot să continui”.
La început, avea nevoie de ajutorul părinţilor pentru a aprinde aragazul, povesteşte el, dar în clasa I, după prima zi de şcoală, i s-a arătat cum trebuie să procedeze. „De atunci au avut încredere în mine şi mi l-am aprins singur”, adaugă el.
Surprize pentru fiecare
Andrei susţine că părinţii se pot baza pe el: „De zilele lor de naştere, duminica sau când e sărbătoare le fac micul dejun şi le duc la pat”. Îi place să pregătească astfel de surprize. De ziua lui, în urmă cu doi ani, Andrei a pregătit fiecărui invitat felul preferat de mâncare. „Am vrut să-i impresionez, am făcut 12 feluri, fiecărei cunoştinţe sau prieten ce i-a plăcut”.
Reţetele sale sunt culese din cărţi, de pe net sau de la televizor. Cărţi de bucate nu are foarte multe, dar ţine la cele ale lui Radu Anton Roman. „Pentru că el s-a ocupat de bucătăria tradiţională românească”, explică tânărul bucătar.
Nu-i este frică nici de creaţie, dar până în prezent nu are decât o singură reţetă inventată de el. „O reţetă combi