Turiştii vor putea să viziteze sala în care au fost judecaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu, camera în care au stat trei zile, precum şi zona corpului de gardă, locul unde au fost împuşcaţi dictatorii. Poligonul de antrenamente al UM 01417 Târgovişte, care se întinde pe o suprafaţă de 27 de hectare, va deveni cartier de locuinţe ANL.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să valorifice potenţialul turistic al cazărmii unde au fost judecaţi şi executaţi, în decembrie 1989, Elena şi Nicolae Ceauşescu. Părăsită din 2002, clădirea centrală a UM 01417 Târgovişte va adăposti un Muzeu al Comunismului şi un Ghişeu Unic.
Autorităţile locale vor să obţină fonduri europene pentru reabilitarea clădirii. „Lucrăm deja la studiul de fezabilitate şi la proiectul tehnic pentru reabilitarea clădirii. Încercăm să găsim surse de finanţare. Apoi, ne vom ocupa de înfiinţarea propriu-zisă a muzeului", a declarat pentru „Adevărul" Marin Antonescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Aripa stângă a imobilului, care cuprinde zidul unde au fost împuşcaţi cei doi dictatori, va adăposti muzeul, iar ghişeul unic va funcţiona în aripa centrală şi cea din dreapta, acolo unde şi-au petrecut ultima noapte Elena şi Nicolae Ceauşescu. Astfel, târgoviştenii îşi vor putea plăti taxele în încăperile unde s-a decis executarea soţilor Ceauşescu.
Adăpost pentru maidanezi
Construcţia cu valoare de patrimoniu s-a aflat până luna trecută în inventarul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar nu a fost pusă în valoare de niciun fel. Aici şi-au găsit adăpost câinii comunitari, iar grădina din faţă a fost năpădită de bălării.
Prin HG 867/2010, Guvernul a cedat clădirile Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Pe faţada construcţiei mai rezistă încă o placă din marmură care atestă că aici a funcţionat Şcoala de Cavalerie, instituţie militară înfiinţată în anul 1910 de Regele Fer