Pacienţii vor fi plimbaţi cu avionul, iar banii care se vor strânge din această acţiune vor fi folosiţi pentru cazurile sociale.
Tânărul Andrei Floroiu, un absolvent al Politehnicii Bucureşti, care a emigrat în SUA şi a lucrat timp de cinci ani pe Wall Street, aterizează vineri în România pentru a-i ajuta pe cei care suferă de scleroză multiplă (SM). Echipa lui va rămâne în ţară cinci zile. „Vom merge în Iaşi, Delta Dunării şi Bucureşti, unde vom avea zboruri cu oameni care suferă de această afecţiune şi vom încerca să strângem fonduri pentru Societatea Română de Scleroză Multiplă", spune Andrei.
În România sunt aproape 10.000 de pacienţi cu SM, dar numai 1.883 primesc tratament. „Mulţi dintre pacienţi au între 20 şi 30 de ani, nu sunt integraţi social, nu urmează programe de recuperare şi nu beneficiază de tratament corespunzător. Dacă şi-ar primi medicamentele, o bună parte din ei ar duce o viaţă aproape de normal", spune Claudia Torje, preşedinta Societăţii Naţionale de Scleroză Multiplă.
1.000 euro costă tratamentul pe o lună
Costurile pentru un astfel de tratament depăşesc însă 1.000 de euro pe lună şi puţini îşi permit să îşi acopere singuri tratamentul. „Cu fondurile care se vor strânge vom sponsoriza cazurile sociale", spune Claudia Torje, principalul om de legătură din România pentru Andrei şi echipa lui. Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică autoimună şi apare din cauza degradării învelişului care acoperă neuronii (teaca de mielină), proces care determină dificultăţi motorii, de limbaj, tulburări oculare, urinare şi de dinamică sexuală. „Episoadele traumatizante sau schimbarea mediului de viaţă sunt factori care pot duce la activarea acestei boli", a explicat Claudia Torje. Există şi o teorie conform căreia un virus aflat în stare latentă în corpul uman joacă un rol determinant în dezvoltarea bolii. Mulţi dint