Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ieri că, în perioada următoare, măsurile asiguratorii luate în cazul Rompetrol Rafinare vor rămâne instituite, urmând ca la 30 septembrie, în condiţiile în care statul nu-şi recuperează suma datorată, să se treacă la executarea silită.
„În perioada următoare, aceste măsuri asiguratorii vor rămâne instituite, iar la 30 septembrie, în condiţiile în care statul nu-şi recuperează suma datorată, trecem la executarea silită“, a declarat, pentru NewsIn, Sorin Blejnar.
Acesta a explicat că aceste măsuri nu împiedică activitatea societăţii comerciale cu nimic.
„Societatea îşi poate continua nemijlocit activitatea de producţie şi de comercializare. Este doar o indisponibilizare temporară a unor titluri de participaţie pe care le deţine societatea la nişte firme din cadrul grupului, unele active neimplicate direct în activitatea de producţie şi activitatea comercială. Este o măsură provizorie“, a mai spus preşedintele ANAF.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Rompetrol Rafinare, convocată pe 14 septembrie, se află şi propunerea de aprobare a gajării tuturor acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de societate la Rompetrol Downsream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Logistics, ca parte a pachetului de garanţii pentru un împrumut de la The Rompetrol Group NV.
Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 570 de milioane de euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. 250 de milioane de dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor, plătită până la scadenţă.
Grupul Rompetrol a plătit, din anul 2000 până în prezent, la bu