Mita, traficul de influenţă, conflictele de interese sunt doar câteva acte de corupţie bine înrădăcinate în România şi deci şi în Ţara Făgăraşului. În scopul combaterii acestora, Asociaţia ProDemocraţia a organizat o sesiune de cursuri la noi în oraş, la care au participat reprezentanţii mass-media şi cei ai organizaţiilor nonguvernamentale.
În acest week-end, jurnaliştii din Făgăraş au lăsat munca de teren pentru câteva ore, pentru a participa la un curs de o mare importanţă la ora actuală. Desfăşurat pentru prima dată la noi în oraş, simpozionul a adus în atenţia jurnaliştilor şi a reprezentanţilor organizaţilor neguvernamentale corupţia în toate formele ei. „Sesiunea din acest weekend este parte a proiectului „Ia atitudine!“. Acesta se desfăşoară la nivel naţional, în 6 judeţe din România şi este finanţat de Uniunea Europeană“ a declarat Laura Istrate, coordonator de proiect din partea Asociaţiei Pro Democraţia.
„Aceste cursuri îşi au rolul lor, teoretic lucrurile arată foarte bine. La început am fost rugaţi să scriem pe două bucăţele de hârtie aşteptările de la acest curs şi temerile noastre. Temerea mea a fost legată de faptul că aceste lucruri dau bine în teorie şi în alte ţări, dau bine şi în practică. ONG-urile şi presa trebuie să ia atitudine, iar autorităţile trebuie să fie sensibilizate“, a spus Dan Ciocoiu, redactor-şef Bună Ziua Făgăraş.
„Nu cunosc cazuri concrete de corupţie în Făgăraş, dar nu poate fi altfel decât în ţară. Corupţia poate să însemne şi implicarea unor persoane în luarea de decizii şi încălcarea anumitor drepturi cetăţeneşti“, a declarat Nicolae Mercurean, preşedintele Transmont Făgăraş.
Prin aceste cursuri de instruire, membrii Asociaţiei Pro Democraţia doresc să transmită jurnaliştilor şi ONG-urilor un semnal de alarmă referitor la frecvenţa actelor de corupţie şi influenţa lor asupra fiecărui