SECRETUL OFFSHORE. Banii cu care Sorin Ovidiu Vîntu l-a alimentat pe Nicolae Popa, printr-un complicat traseu transfrontalier, provin din afacerile cu sindicaliştii lui Liviu Luca, pe spatele Petrom.
Filiera transfrontalieră prin care Sorin Ovidiu Vîntu l-a "întreţinut" pe fugarul Nicolae Popa îşi are originea în tunurile date pe spatele corporaţiei Petrom. Contul offshore al firmei Comac Ltd. din Nicosia, controlată de Vîntu, din care Popa primea regulat bani, a fost capitalizat în perioada 2003-2007, atunci când tandemul SOV - Liviu Luca făcea avere asigurând mentenanţa Petrom. Aceste servicii erau prestate prin intermediul companiei Petromservice, înfiinţată iniţial de sindicaliştii din Petrom conduşi de Liviu Luca şi preluată ulterior de Vîntu.
Alţi bani care au luat calea contului offshore din Nicosia provin atât din participaţiile Petromservice în terţe firme plus Banca Romexterra, cât şi din cele ale Asociaţiei Salariaţilor din Petrom în afacerile grupării SOV-Luca.
De la PAS Petrom la Vîntu...
Circuitul financiar a fost conceput de Vîntu, dar executantul a fost Liviu Luca. Momentul-cheie al afacerii a fost ziua de 10 decembrie 2003, când la Casa Sindicatelor din Ploieşti a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom (PAS), condusă de Luca. După formalităţile legate de raportul de activitate şi bugetul PAS Petrom, s-a trecut la adevăratul scop al întrunirii: cele două puncte ale ordinii de zi.
Acestea reies ad-literam din documentul convocării AGA, semnat de Liviu Luca şi obţinut de EVZ: "Abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a negocia şi încheia contracte de management în numele Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, în calitate de beneficiar, cu societatea Comac Limited" şi "abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a