Unităţile de învăţământ se autorizează sanitar pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a directorilor, care nu corespunde întotdeauna cu realitatea. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au suspendat activitatea şcolilor di Mălădia şi Chieşd, după ce la controalele făcute în teren au constatat că declaraţia dată de directori nu corespunde realităţii.
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii (nr.1.030/20 august 2009), autorizarea sanitară a şcolilor se face pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a directorului unităţii de învăţământ. Aşa se face că, înainte de începerea şcolii, în Sălaj situaţia autorizării sanitare era grozavă: din cele 457 de unităţi de învăţământ care funcţionează în acest an, 379 aveau autorizaţie, 59 erau în curs de autorizare, iar fără autorizaţie mai rămăseseră doar 19.
Şcoli cu geamuri sparte şi fără apă curentă
Asta, însă, înainte ca inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP să verifice în teren veridicitatea informaţiilor din declaraţia pe proprie răspundere a directorilor. Directorul adjunct al DSP Sălaj, doctorul Sanda Stanca, susţine că au fost verificate până acum 74 de şcoli. În două dintre unităţile verificate, ambele din mediul rural, inspectorii DSP au decis să suspende temporar activitatea, deoarece condiţiile găsite acolo nu numai că nu „băteau“ cu cele declarate de manager, dar erau improprii din punct de vedere sanitar pentru desfăşurarea şcolii. În plus, inspectorii DSP au retras autorizaţia unei unităţi şcolare din Zalău pentru că lipseau unele documente. „Una dintre şcolile din mediul rural era dărăpănată, cu geamuri sparte şi cu grupuri sanitare improprii, iar alta, o şcoală de centru de comună – nu avea apă curentă în incintă, deşi conducerea şcolii a promis de ani de zile că va rezolva problema“, explică Sanda Stanca. Prefectul jude