Procesul premierilor Tăriceanu şi Boc continuă la Tribunalul Bucureşti. Sursa: Codrin Prisecaru
După ce magistraţii Judecătoriei sectorului 5 şi-au motivat decizia de a-i da câştig de cauză lui Emil Boc – reprezentat de casa de avocatură Stoica şi Asociaţii –, apărătorul lui Călin Popescu-Tăriceanu, ex-ministrul liberal al justiţiei Tudor Chiuariu a precizat că a atacat deja hotărârea cu recurs.
Motivul "disputei" care trenează de mai bine de un an pe rolul instanţei: Tăriceanu a considerat că onoarea şi reputaţia i-au fost pătate în urma declaraţiilor lui Boc, care l-a acuzat că a pus la cale afacerea "Sterling" pe final de mandat şi că nu a luat nicio măsură pentru a opri "abuzul" prin care erau "prejudiciate financiar interesele României".
Acuzaţiile lansate de Boc - care a folosit în discursul susţinut în parlament afirmaţia "hoţul strigă hoţii" - aveau să-l determine pe Tăriceanu să le ceară magistraţilor să-l oblige pe actualul premier să-i plătească daune de 100.000 de lei.
Judecătorii: "Limitele criticii admisibile sunt mai largi faţă de guvern"
Concret, magistraţii au ţinut cont, în motivarea deciziei lor, atât de raportul Corpului de Control al premierului, depus de Emil Boc la dosarul cauzei, în apărarea sa, cât şi de mare parte dintre argumentele susţinute, la proces, de apărătorul acestuia, Valeriu Stoica.
Astfel, potrivit judecătorilor, "important este că afirmaţiile care fac obiectul litigiului privesc activitatea desfăşurată de reclamant (Călin Popescu - Tăriceanu – n.r) în perioada exercitării mandatului de prim-ministru al României". Prin urmare, instanţa a reţinut din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) faptul că "limitele criticii admisibile sunt mult mai largi faţă de guvern decât faţă de un simplu particular sau chiar faţă de un simplu om politic".