Ca urmare a transmiterii de către Guvernul României, a aplicaţiei de mobilizare a Fondului Solidaritatea ca urmare a inundaţiilor care au avut loc în iunie-iulie 2010, Administraţia Naţională „Apele Române" a transmis către Ministerul Mediului şi Pădurilor (ordonatorul principal de credite pentru lucrări de investiţii) o listă de 187 de lucrări, care au fost afectate la inundaţiile din 2010, perioada iunie-iulie, în 29 de judeţe.
VEZI AICI O SUPERGALERIE FOTO CU INUNDAŢIILE DE LA GALAŢI
"Efectul schimbărilor climatice se resimte printr-o creştere în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor extreme şi, în consecinţă, nici o zonă nu mai este ferită în totalitate de inundaţii. Până în prezent, multe dintre digurile realizate pentru protecţia terenurilor agricole au fost dimensionate în clasele de importanţă III-V, cu alte cuvinte, au fost făcute să reziste la inundaţii cu perioada de revenire de la 10 până la 50 ani. Aceste diguri apară în prezent şi noi zone locuite, necesitand reconsiderări ale încadrării în clase de importanţă şi implicit lucrări noi de supraînălţare/ reconsolidare. Pentru astfel de zone (locuite) şi în funcţie de cât spaţiu mai avem şi ce populaţie va fi apărată, este nevoie de ridicarea nivelului de asigurare a digurilor la cel puţin 1%, adică diguri făcute să reziste la inundaţii care se produc odată la 100 de ani. În acelaşi timp, trebuie create zone umede şi poldere , pentru a asigura „respiraţia" râurilor", a declarat ing. David Csaba, director general ANAR.
CITIŢI ŞI:
Inundaţiile de pe Siret şi Prut au făcut mierea amară
Cosiliul Judeţului a dat 113.000 lei pentru consolidarea digurilor în comuna Şendreni
Din evaluările transmise de la nivelul autorităţilor locale, cele mai multe lucrări afectate au fost în bazinul hidrografic Siret (48), Olt (35), Someş-Tisa (31), Prut (27) sa