O pondere de 31% din numarul companiilor din Romania a avut deja probleme cu lichiditatile, din cauza platilor neefectuate sau intarzierile la plata ale clientilor, in timp ce in Germania doar 9% dintre companii sunt afectate, iar in Slovacia doar 16%, se arata intr-un studiu realizat de grupul EOS in 2010.
Studiul, denumit “Obiceiuri de plata in tarile europene” a fost desfasurat in zece state din Europa de catre grupul EOS, impreuna cu Institutul de Cercetare Ipsos pe un esantion de 2.200 de companii.
In privinta mediului de afaceri din Romania, o companie din trei (31%) a avut deja probleme cu lichiditatile, din cauza platilor neefectuate sau intarzierile la plata ale clientilor. In Germania doar 9% dintre companii sunt afectate, pe cand in Slovacia au fost afectate 16%, potrivit studiului. In Grecia, tara in care cota privind problemele cu lichiditatea este a doua la nivel mondial, 23% dintre firmele chestionate au admis ca au avut pana acum probleme de cash flow.
De asemenea, cele mai afectate companii din Romania isi desfasoara activitatea in comert. O pondere de 39% dintre acestea au avut deja probleme grave din cauza creantelor neincasate, in timp ce in cazul serviciilor 27% iar in industrie 24%. Comparativ cu anul 2007, numarul total al companiilor afectate a crescut in mod simtitor, in momentul respectiv 16% dintre cei chestionati declarand ca au avut cel putin o data probleme cu lichiditatile.
„Conditiile economice s-au inrautatit foarte mult in anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinantarii. Astfel, volumul creantelor neachitate a crescut, valoarea acestora atingand in octombrie 2009 nivelul maxim de peste un miliard de lei", a declarat Georg Kovacs (foto), director general al EOS KSI Romania.
In consecinta, companiile romanesti privesc viitorul cu scepticism. In perspectiva urmator