”Cine-a stat cinci ani la ruși/ Nu poate gândi ca Bush!”. A fost unul din sloganurile preferate pe care le strigam în urmă cu mai bine de douăzeci de ani în stradă, în timp ce domni cu ochelarii fumurii și purtători ai unor umbrele cu mâner greu, din lemn îndoit, încercau să mă convingă (cu vorba și umbrela), într-un mai prematur încins, că ei și Iliescu știu mai bine ce e bine pentru mine. Nu au reușit să mă convingă nici pe mine, nici pe prietenii mei, la fel cum nu reușeam nici noi să-i convingem pe purtătorii de umbrele că Iliescu nu e o soluție pentru România și că nu ne plătește cineva cu ”mărci, dolari și droguri” pentru a striga împotriva lui ”Domnule Jos!”.
A fost o vreme, până prin 96 și puțin după, în care chiar credeam că eșecul politicienilor autohtoni era condiționat de studiile de la Kremlin. Și că, în momentul în care la putere va ajunge o generație plimbată pe străzile Londrei, Washingtonului ori Parisului lucrurile se vor schimba în bine.
***
Au trecut anii. Ieri, MediaIQ a dat publicității o monitorizare a celor mai mediatizați politicieni autohtoni. Lideri detașați sunt Elena Udrea și Victor Ponta. Pe poziția a IV-a vine Crin Antonescu (după Mircea Geoană), în TOP 10 regăsindu-se și Roberta Anastase și Cseke Attila Zoltan (acesta din urmă mai bine plasat decât Marko Bela). Un clasament dominat de tineri, care ocupă 5 poziții din 10, adunând 25.916 menționări, față de 16.219, cât strâng seniorii – asta în condițiile în care, la ”seniori” intră și Mircea Geaonă șI Călin Popescu Tăriceanu, reprezentanți ai unei generații intermediare.
Foto tabel: MediaIQ
Așadar, la putere (cel puțin ca și vizibilitate) nu mai sunt cei care ”au stat cinci ani la ruși”. Și, totuși, esențial nu s-a schimbat mare lucru. Dacă Udrea și Ponta, Antonescu și Anastase reprezintă prezentul și viitorul politicii românești, atunci acest viitor arată