Filialele FNI din intreaga tara erau conduse in 2000, cu doar trei exceptii, de fosti ofiteri de Securitate. In plus, in momentul in care Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera, colonelul care se ocupa de ancheta a fost aspru mustruluit de ministrul de Interne si detasat la Oradea.
Sunt doar doua dintre dezvaluirile facute marti, la emisiunea Nasul de la B1TV, de colonelul Dumitru Strava, cel care a fost insarcinat pana in 2001 cu conducerea acestei anchete in calitate de director al politiei economico-financiare din Inspectoratul General al Politiei Romane.
Mustruluit de ministrul de Interne Constantin Dudu Ionescu
"Acest dosar a avut un curs normal. Am reusit intr-un timp relativ scurt sa facem lumina insa totul s-a deteriorat in momentul cand Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera de Directia Politiei Economico-Financiare din IGPR pe care o conduceam.
Probele se indreptau vertiginos impotriva sa si urma sa raspunda pentru megaescrocheria FNI si atunci am primit o mustruluiala de nu m-am vazut de la un demnitar roman si mi-am dat seama ca nu vom putea sa ne apropiem prea repede de acest domn", a declarat colonelul Strava, confirmand ca demnitarul cu pricina era ministrul de Interne de atunci, taranistul Constantin Dudu Ionescu.
Asociat fizic in FNI, Camenco Petrovici a varat si CEC-ul in afacere, sub semnatura lui Decebal Traian Remes
Colonelul Dumitru Strava a punctat cateva dintre momentele cheie ale scandalului FNI, printre care arestarea lui Camenco Petrovici, cel care semnase in calitate de presedinte CEC contractul de garantare a investitorilor de la FNI, in calitate de reprezentant al statului roman.
"Contractul a fost semnat de el si de Ioana Maria Vlas si aprobat de ministrul de Finante de atunci, Decebal Traian Remes. In 1999, cand CEC a semnat