Nimeni nu se aştepta, pe 15 septembrie 2008, ca Lehman Brothers, o bancă de investiţii din SUA, să declanşeze criza. Nici românii nu au fost ocoliţi de şocurile financiare şi economice. Sursa: AP PHOTO
La doi ani de când banca Lehman Brothers a căzut şi a declanşat dominoul crizei economice, populaţia s-a văzut tot mai vulnerabilă în faţa creditorilor care au modificat în diferite rânduri condiţiile contractuale mizând pe profituri cât mai mari. Banca americană cu o tradiţie de aproape 150 de ani nu a făcut să fie decât un mic bulgăre de zăpadă care a început să se rostogolească până a creat o avalanşă economică mondială.
Percepţia asupra bancherilor s-a schimbat aproape radical, aceştia fiind văzuţi de clienţi ca fiind primii vinovaţi pentru criză. Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, spunea că oamenii nu mai vor să-i vadă pe bancheri biciuiţi, aceasta fiind deja o imagine mult prea blândă pentru postura în care debitorii au fost aduşi.
"Cred că trebuie să ne gândim de ce suntem atât de blamaţi şi de ce oamenii vor să-i vadă pe bancheri suferind cu adevărat", declara şeful grupului austriac Erste, citat de ZF. Potrivit lui, trebuie făcută o diferenţă între băncile investiţionale din SUA şi Marea Britanie. Mulţi din cei implicaţi în credite bancare au rămas fără case sau au fost "transferaţi" la recuperatorii de creanţe.
Mii de familii executate silit
Dovada că numărul executărilor silite a crescut se află în mai toate tribunalele din România unde sunt afişate liste întregi cu familii care au intrat în incapacitate de plată şi aşteaptă să li se vândă casele.
"Schimbarea percepţiei românilor faţă de bănci, în general, a apărut odată cu debutul crizei internaţionale. Pe măsură ce veştile nefavorabile privind sectorul bancar s-au înmulţit, percepţia publicului asupra sistemului bancar s-a deteriorat. Î