Profesor de Arte şi Design, Mihai Plăveţi, fiul cunoscutului pictor Gheorghe Plăveţi, este nevoit să trăiască în România cu un salariu de aproape 600 de lei. Asta după ce Emil Boc i-a tăiat 25% din salariu, o reducere care îl obligă pe profesor să trăiască în umilinţă. Arta, în vreme de criză, nu merge, iar CV-ul său se află acum pe toate site-urile de recrutare a forţei de muncă în străinătate. "Vreau să fac orice, să spăl vase, podele, să lucrez în agricultură. În România sunt condamnat să mor de foamne sau să trăiesc în umilinţă!", susţine pictorul.
Mihai Plăveţi pictează de când se ştie. Tatăl său, celebrul pictor, Gheorghe Plăveţi, i-a insuflat plăcerea de a picta sau de a sculpta de la vârstă fragedă. A crescut şi s-a jucat printre operele realizate de tatăl său. Casa i-a fost transformată în atelier de lucru, jucării i-au fost pânza, pensulele şi acuarelele. A trăit o viaţă în jurul artei. Este o lume pe care deşi nu doreşte, trebuie s-o părăsească. Nu are de ales.
Mihai este profesor de Arte şi Design la Liceul "Tudor Arghezi" din Târgu-Cărbuneşti, după ce până acum doi ani a lucrat ca profesor la Liceul "Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu. Banii nu-i ajungeau pentru navetă, făcea câte 60 de kilometri zilnic, dus-întors de la Cărbuneşti la Târgu-Jiu. Salariul său de profesor nu depăşea 820 de lei, asta înainte de reducerea cu 25% aplicată de Guvernul Boc. A decis să se transfere profesor la Târgu-Cărbuneşti, măcar nu mai plătea nimic pe drum. Diminuarea cu 25% din salariul de 820 de lei i-a pus capac. "Vine iarna, TVA-ul a crescut, toate produsele s-au scumpit. Nu pot trăi cu aceşti bani", explică tânărul pictor.
Mihai este un bărbat foarte exigent. Tot tatăl său, şi el profesor, i-a spus că nota 9 nu există. "Ori 10, ori nimic!" A ajuns acum, la 36 de ani să regrete că a avut un regim de viaţă strict şi pretenţii care nu i-a