"Marti, dupa Craciun" e cel de-al patrulea lungmetraj al lui Radu Muntean, cineast care si-a gasit, se pare, "locul" in cinematografia romana, pentru ca incepand cu "Boogie" (2006) s-a concentrat pe studii de caractere. Dupa romanul la 30 si ceva de ani, el studiaza acum - minutios si obiectiv - un triunghi conjugal din zilele noastre. Filmul intra vineri, 17 septembrie, pe ecranele romanesti, iar Radu Muntean a fost in redactia HotNews in ziua premierei de gala.
Absolvent al Academiei de Teatru si Film, in 1994, si autor al mai multor scurtmetraje de institut - "Lindenfeld", "Tragica poveste de dragoste a celor doi", "Ea", "Viata e in alta parte", "Si ei sunt ai nostri", Radu Muntean a debutat in lungmetraj in 2002, cand asa-zisul nou val al cinematografiei romane era de-abia la inceput.
"Furia" - care l-a lansat in cinema pe Andi Vasluianu, oferindu-i al doilea rol principal lui Dragos Bucur (dupa "Marfa si banii), nu a trecut neobservat, dar "Hartia va fi albastra", in 2006, i-a adus adevarata confirmare.
Impresionanta reconstituire a Revolutiei din decembrie '89 (mai exact, a umorilor amestecate provocate de caderea comunismului) a lansat si trioul scenaristic Radu Muntean-Razvan Radulescu-Alexandru Baciu, care a rezistat pana azi. "Hartia va fi albastra" a avut premiera mondiala in competitia Festivalului de la Locarno.
"Boogie", scris de aceiasi trei scenaristi si care a avut premiera la Cannes, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, vorbea despre trei prieteni de 30 si ceva de ani care se reintalnesc cu prilejul unui 1 mai la mare, ocazie de a face o recapitulare a destinelor lor si de a lua pulsul acestei generatii. Filmul a fost bine primit la Cannes si in Romania, remarcandu-se in general naturaletea situatiilor si a personajelor, finetea observatiei, simtul dialogului.
"Marti, dupa Craciun", care