In ipoteza unei contributii lunare de 50 de lei, realizata simultan la toate cele 9 fonduri de pe piata pensiilor private, de la lansarea acestui sistem si pana in prezent, un participant la Pilonul II ar fi acumulat cei mai multi bani intr-un cont deschis la ING, arata o analiza realizata de Wall-Street.ro.
Sistemul pensiilor private obligatorii a luat startul la 17 septembrie 2007, odata cu inceperea aderarilor individuale la fonduri. Ulterior, pe data 17 ianuarie 2008 etapa initiala de aderare s-a incheiat si, incepand cu 20 mai, in acelasi an, au fost virati primii bani in sistem. De atunci si pana in prezent au trecut 28 de luni, adica 1400 de lei, in ipoteza unei contributii de 50 de lei lunar.
Astfel, la sfarsitul lunii august a anului curent, participantul ar fi acumulat, numai din salariul sau, o valoare egala cu suma contributiilor lunare, adica echivalentul a 1.400 de lei la fiecare dintre cele noua fonduri active pe piata pensiilor private.
Rezultatele asteptate de participant, ca urmare a investitiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii, se vor concretiza sub forma variabilelor randament nominal si acumulare efectiva, care se pot calcula prin introducerea unei alte variabileVUAN (Valoarea Unitara a Activului Net).
Pentru a verifica ipoteza de mai sus, trebuie sa specificam faptul ca la sfarsitul fiecarei luni, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) vireaza o contributie aferenta fiecarui participant la Pilonul II din venitul acestuia catre administratorul de pensii selectat, care scade la randul sau comisionul de 2,5%. Restul banilor sunt investiti prin conversia acestora in unitati de fond (titluri de participare), la valoarea la zi.
Rezulta faptul ca in contul participantului se strang unitati de fond, in urma conversiilor contributiilor personale lunare, care au o anumita valoare exprimata prin Valoarea Un