Defectele de focalizare, glaucomul, cataracta şi chiar tumorile oculare pot fi transmise genetic. Pentru că lista bolilor oculare înscrise în gene este foarte lungă, oftalmologii insistă asupra efectuării primului control ocular la vârsta de 3 ani.
Peste 80 la sută din boli se transmit genetic, iar dintre tulburările de vedere, majoritatea sunt influenţate de bagajul nostru genetic. Este bine să ne cunoaştem istoricul familial, pentru că, deşi nu putem preveni apariţia afecţiunilor, vom reuşi, cel puţin, să le descoperim şi să le tratăm în timp util.
La control, de la trei ani
„Majoritatea defectelor de dioptrii precum miopia, hipermetropia şi astigmatismul se moştenesc genetic, nu doar de la părinţi, ci şi de la rudele apropiate. De aceea, familia trebuie să aibă grijă să ducă copilul la oftalmolog de la o vârstă cât mai mică, pentru a vedea dacă a moştenit şi el miopia şi dacă trebuie să poarte ochelari pentru a vedea clar. Primul control oftalmologic este recomandat la vârsta de trei ani", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti. Bagajul genetic influenţează şi apariţia glaucomului, boală care duce la atrofierea nervului optic şi la îngustarea câmpului vizual până la orbire.
Aceasta se moşteneşte în general de la rudele de gradul întâi şi se poate instala în intervalul de vârstă 0-6 luni (caz în care vorbim de glaucom congenital), în jurul vârstei de trei ani (glaucom infantil), între 12 şi 16 ani (glaucom juvenil) sau după 40 de ani. Glaucomul congenital este foarte grav şi trebuie operat cât mai rapid. Altfel, poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Printre semnele distinctive ale bolii se numără ochiul sau ochii mari (când ambii sunt mari, părinţii se bucură, neştiind de posibila existenţă a acestei afecţiuni), lăcrimarea şi fotofobia (sensibilitate crescută la lumină, care poate