De la stânga: Bogdan Olteanu (BNR), Helmut Hintringer (BCR), Cristoph Leitl, Cristian Hostiuc (ZF), Reinhard Pichler (Petrom), Ionuţ Dumitru (Raiffeisen), Erwin Vondenhoff (Heidi Chocolat) au discutat despre criza actuală şi cum arată economia românească Directorii celor mai mari companii cu acţionariat austriac, Petrom, BCR şi Raiffeisen, sunt optimişti cu privire la evoluţia economiei pe termen lung, chiar dacă în prezent mediul de afaceri întâmpină dificultăţi şi trebuie să facă faţă unui grad mare de incertitudine.
Deficitul bugetar, instabilitatea fiscală şi birocraţia sunt printre cele mai mari obstacole în calea revenirii economiei pe creştere, au fost de părere participanţii la seminarul "Lecţii învăţate din criza economică" organizat de compania de consultanţă fiscală, financiară şi de audit LeitnerLeitner, prezentă şi pe piaţa locală cu un birou la Bucureşti.
"Mediul de afaceri are nevoie de un guvern stabil, curajos şi profesionist. De asemenea este nevoie de proiecte care să dea impulsul de creştere economiei. Cine nu are probleme pe termen scurt? Cu toate acestea sunt optimist cu privire la evoluţia României pe termen lung", a spus Cristoph Leitl, preşedintele Camerei Federale de Comerţ a Austriei - una dintre cele mai infuente figuri din mediul investitorilor austrieci. El deţine alături de familia sa o fabrică la Cluj.
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că riscurile pentru economie rămân ridicate şi în următoarele trimestre şi că simplificarea Codului fiscal este prioritară.
"Principalele probleme ale României sunt deficitul bugetar şi imensa factură socială. Creşterea PIB-ului nu va reuşi să acopere deficitul sistemului de pensii. Guvernul trebuie să facă reforme structurale pentru a redresa economia", a mai spus el.
Tot despre simplificarea si