Guvernul a reusit sa treaca la limita Legea sistemului unitar de pensii, 170 de deputati votand pentru, 2 impotriva, iar 3 s-au abtinut. Legea a fost votata de deputatii PDL, UDMR si de catre Independenti, in timp ce deputatii PSD si cei ai PNL au parasit plenul Camerei in semn de protest pentru ca le-a fost respins amendamentul care cerea ca majorarea punctului de pensie la 45 % sa fie votat cu apel nominal. Pentru trecerea de Camera a Legii pensiilor erau necesare 50%+1 voturi, adica 168 de voturi pentru, fiind vorba de o lege organica.
Femeile si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, incepand din 2030, dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani, asa cum prevede Legea pensiilor in varianta adoptata deja de Guvern si de Senat. Deputatii au respins, miercuri seara, un amendament la Legea pensiilor sustinut de PNL si PSD, care prevedea ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar cea pentru barbati, de 65 de ani, anunta Agerpres.
Amendamentul a fost respins dupa ce votul a fost contestat si reluat. Initial, el fusese adoptat cu 92 de voturi pentru, 78 impotriva si 10 abtineri, iar in favoarea sa votasera inclusiv deputati ai PDL si UDMR.
Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca UDMR a cerut, in sedinta de marti a Coalitiei, ca membrii acesteia sa sustina ca varsta de pensionare pentru femei sa fie 63 de ani.
Alte amendamente adoptate in Camera:
Deputatii au eliminat pensiile speciale ale politistilor si militarilor. Astfel cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor fi integrati in sistemul unitar de pensii.
Deputatii au respins amendamentul propus de grupul PSD+PC si Comisia de aparare a Camerei care viza exceptarea m