Fiecare persoana care a contractat in trecut un credit trebuie sa mearga la banca pana pe 19 septembrie pentru a obtine actul aditional la contractul de credit prin care se transpune OUG 50/2010. ANPC ii avertizeaza pe clienti sa nu lase acest demers pe ultima zi si le ofera 10 sfaturi pentru a se asigura ca actul aditional respecta Ordonanta.
Ce modificari trebuie sa cuprinda actul aditional? Principalele modificari pe care bancile trebuie sa le includa in actul aditional sunt cele legate de formula de calcul a ratei dobanzii variabile si de comisioane, precizeaza ANPC.
In contractele de credit cu dobanda variabila, dobanda va fi raportata la un indice de referinta variabil (ROBOR, EURIBOR, LIBOR, rata dobanzii de referinta a BNR functie de moneda creditului) si o marja fixa a bancii care nu va putea fi majorata pe toata durata derularii contractului , putand fi insa redusa.
ANPC avertizeaza ca creditorul nu are voie sa schimbe tipul de dobanda (din variabila in fixa sau invers) si nici sa majoreze rata dobanzii.
Creditorul trebuie sa elimine din contract comisioanele care nu sunt permise de OUG 50/2010 (cum este comisionul de risc).
Banca nu are voie sa adauge alte comisioane in afara de cele prevazute de Ordonanta.
Conform OUG 50/2010, se pot percepe numai urmatoarele comisioane:
- comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent (nu ambele simultan),
- comision de rambursare anticipata de maxim 1% si numai la credite cu dobanda fixa,
- comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor,
- costuri aferente asigurarilor daca e cazul,
- penalitati,
- comisionul de analiza dosar se poate percepe numai dupa semnarea contractului de credit, nu si in situatia in care creditul nu a fost acordat.
Modificarile din