Marea majoritate a celor ce au vizitat anul acesta zona deltaică nu au plătit taxa de acces, fie din neştiinţă, aceasta nefiind foarte bine popularizată- fie cu bună ştiinţă, pentru a economisi banii de bere.
În acest sezon estival din taxa de acces autorităţile judeţului au încasat peste 780.000 lei. Reprezentanţii insituţiei publice spun că de fapt numărul turiştilor a fost mai mare, însă singurul control asupra fluctuaţiei turiştilor îl reprezintă contractele încheiate cu operatorii din turism şi transportatorii.
„Contractele încheiate cu furnizorii de servicii în turism şi transportatorii navali, în baza cărora acestea se obligă să încaseze taxa de acces, altă baze de date oficială nu avem. Posibil ca numărul turiştilor din acest an să fi fost mai mare, însă nu se poate demonstra. Poate s-au cazat la pensiuni neautorizate sau au ales să campeze în spaţii neamenajate“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Paula Giurea.
Obligaţi la evaziune fiscală
Patronii pensiunilor din deltă susţin că practic sunt obligaţi să facă evaziune fiscală. „Noi trebuie să luăm peşte proaspăt de la pescari, puncte de desfacere nu există iar pescarii nu dau facturi ca să înregistrez achiziţia, şi atunci cum să vând? Normal că nu pot da bon fiscal la masă de peşte şi tot aşa. Vin oamenii şi când aud de taxe ne înjură de parcă noi le punem, zic că şi aici taxe, în mijlocul stufului. Normal că nu toţi turiştii apar în statisticile oficiale“ povesteşte Sorin, administratorul unei pensiuni din Crişan.
Citiţi amănunte in ediţia tipărită a cotidianului Adevărul de Seară!