Şocurile emoţionale puternice şi dezechilibrele funcţiei secretorii a hipofizei favorizează apariţia bolii. Cea mai frecventă formă de adenom hipofizar, prolactinomul, poate da infertilitate în cazul femeilor, iar la bărbaţi, scăderea apetitului sexual.
Adenoamele hipofizare reprezintă în jur de 15 la sută din tumorile situate la nivelul creierului. Glandă de dimensiunea unui sâmbure de cireaşă, hipofiza este un adevărat dirijor al întregului sistem endocrin. Prin hormonii pe care îi secretă, hipofiza are un rol important, printre altele, în creştere, în funcţionarea glandei tiroide, în fertilitate şi în alăptare.Secreţia prea crescută sau prea scăzută a hormonilor produşi de hipofiză poate duce la formarea adenoamelor, tumori benigne care, prin creştere, favorizează compresia structurilor vecine, precum nervul optic, dând tulburări oculare (îngustarea câmpului vizual) sau, în cazuri extreme, chiar pierderea vederii.
La femei, absenţa menstruaţiei este un posibil simptom de prolactinom, una dintre cele mai frecvente tumori hipofizare benigne. Acesta apare din cauza hipersecreţiei de prolactină, hormon a cărui funcţie principală este cea de declanşare a lactaţiei.
Prolactinomul poate da durere intensă de cap, în zona cefei, infertilitate la femei, iar în cazul bărbaţilor, boala poate avea ca simptom scăderea libidoului şi impotenţa. Adenomul hipofizar produce unele tulburări sau afecţiuni la nivelul tiroidei, glandelor mamare, suprarenalelor, ovarelor şi testiculelor.
Tratamentul clasic al adenomului hipofizar este stabilit de medicul endocrinolog, în funcţie de diverşi factori, precum mărimea tumorii. În cazul prolactinomului, se recomandă tratamentul medicamentos şi/sau chirurgical.
Terapia cu ace, o soluţie
Există şi terapii complementare, precum acupunctura, care pot da rezultate în tratarea adenomului hipofizar. Astfel, prin acu