România iese din recesiune doar din când în când la tv
15 septembrie 2008 - ziua când istoria economiei mondiale s-a rescris. Este ziua în care banca americană Lehman Brothers, un colos cu active de 639 de miliarde de dolari active, a intrat în faliment. Declararea falimentului pentru Lehman, a patra bancă de investiţii din SUA, avea să aducă un "salt cuantic" în propagarea crizei financiare la nivel mondial. Propagarea crizei a fost stopată prin pomparea puternică de bani de administraţia americană şi guvernele Uniunii Europene. Cuvinte precum miliarde, apoi triliarde de dolari sau euro au fost scoase din cărţile de economie, iar banii au invadat pieţele.
La 15 septembrie 2008, economia românească era tigrul Europei: leul era puternic, euro fiind cotat la 3,612 lei, băncile se întreceau în a acorda credite, politicienii vremii măreau pensiile şi salariile, statul părea puternic. Românii de-abia ce descoperiseră bunăstarea pe credit şi toată lumea investea în case, terenuri sau măcar nişte amărâte de plasme sau frigidere cu touchscreen.
La doi ani distanţă, criza şi-a lăsat amprenta puternic pe economia mondială. SUA de abia îşi revin după ce autorităţile au pompat 3,887 trilioane de dolari. Uniunea Europeană este dezbinată, euro tremură în faţa dolarului american, iar statele cu economii puternice au ajuns să le susţină pe cele aflate aproape de faliment. Grecia a evitat la mustaţă prăbuşirea, Spania şi-a ajustat puternic deficitul, Ungaria a ajuns şi ea la datorii uriaşe. Tigrul Europei de acum doi ani, România se chinuieşte să supravieţuiască din împrumuturi de la FMI, UE şi de pe pieţele financiare internaţionale. De la o creştere economică de 7,1% în 2008, economia a aterizat forţat la minus 7,1% în 2009, o prăbuşire de 14,2%, comparată de guvernatorul Mugur Isărescu cu un avion care pică în nas la aterizare