Medicamentele destinate pacienţilor cu boli cronice vor fi compensate după calcule matematice stricte, aşa cum prevede noul sistem pregătit de Casa Naţională de Asigurări, de la 1 octombrie. Asta înseamnă că pacienţii care suferă de hepatită, cancer, afecţiuni psihice vor plăti mai mult pe pastile, dacă îşi vor continua tratamentul cu produse originale.
„Dacă pacientul urmează un tratament cu un produs original pentru care nu există un medicament generic în piaţă (n.r produse ieftine, fără patent), Casa îl va sprijini în continuare pentru că nu are alternativă. În cazul în care există mai multe generice ce corespund acelui produs, îl vom compensa pe cel mai ieftin dintre acestea", a afirmat Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, susţinând că anul trecut „s-au scurs" 300 de milioane de euro pe cheltuielile suplimentare cu medicamentele.
„De unde să scoată pacientul 90 de milioane de lei?!"
Medicii care tratează pacienţi cu afecţiuni hematologice susţin însă că listele de medicamente compensate, aşa cum au fost acestea modificate la 1 iulie, au conţinut o serie de inadvertenţe şi se aşteaptă la noi „surprize" din partea CNAS.
„Şi atunci ni s-a spus că pacienţii cu boli cronice nu vor fi supuşi coplăţii şi cu toate acestea au existat bolnavi cărora nu am avut ce să le prescriem pentru că existau pe piaţă doar medicamente în dozaje mai mari, necompensate. De unde să scoată pacientul 90 de milioane de lei?!", a exemplificat hematologul Leny Caban, de la Institutul Fundeni din Capitală. Pe de altă parte, specialistul infecţionist Adriana Moţoc, de la Spitalul „Victor Baneş", din Bucureşti, a atras atenţia că pacienţii cu afecţiuni hepatice sunt majoritatea cu venituri reduse şi nu îşi permit coplată la medicamentele antivirale, care sunt extrem de scumpe.
Într-o situaţie delicată se vor afla şi pacienţii cu afec