Angajaţii care doresc să măsluiască testele pe care compania lor le face periodic în vederea depistării unui eventual consum de droguri, ar trebui să ştie că a apărut urina artificială, scrie azi presa neozeelandeză, citată de AFP. Sursa: REUTERS
Urina falsă are aceeaşi compoziţie chimică precum cea reală şi nu poate fi detectată în cadrul testelor obişnuite care se realizează pentru a depista consumul de cannabis ori ecstazy.
Chris Fowlie, proprietarul magazinului Hempstore Auckland, care comercializează urină falsă, consideră că produsul protejează dreptul la viaţă privată al cetăţenilor.
„Testele antidopping realizate la întâmplare conform legislaţiei din Noua Zeelandă, contravin noţiunii de „prezumţie de nevinovăţie””, a mai declarat Fowlie.
Site-ul de internet al magazinului Hempstore comercializează în exclusivitate produsul, pe care l-a numit „Quick fix” (care înseamnă atât „soluţie rapidă”, cât şi „inecţie rapidă”), şi care imită aproape perfect urina reală.
Surogatul se vinde îmbuteliat în flacoane de 200 de mililitri, care menţin lichidul aproape de temperatura corpului, dar şi împreună cu un micuţ dispozitiv care ajută la mimarea urinării, pentru cazurile în care persoana care trebuie să dea testul este supravegheată.
„Cu puţin exerciţiu, oricine poate fi chiar credibil”, este explicaţia oferită de site.
Singura diferenţă dintre urina naturală şi cea falsă este mirosul, explică Paul Fitzmaurice, cercetător ştiinţific în cadrul Ministerului Ştiinţei şi Cercetării din Noua Zeelandă.