Toate sectoarele de activitate vor fi afectate de reducerea resurselor naturale existente, iar costul total anual al reducerii biodiversitatii si al degradarii ecosistemului este estimat a fi intre 2 si 4,5 trilioane de dolari americani, sau aproximativ 3,3 pana la 7,5% din PIB-ul global, potrivit unei analize PricewaterhouseCoopers (PwC), ca parte a unui studiu de referinta al Programului de Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite (UNEP).
Monitorizarea impactului pe care activitatile marilor companii il au asupra capitalului natural al planetei se va intensifica pe viitor, odata cu imbunatatirea metodelor de evaluare, estimeaza studiul ONU The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB).
Impactul economic global al reducerii biodiversitatii si al degradarii ecosistemului si costul acestuia se va reflecta in preturile produselor, disponibilitatea acestora, costurile finantarii, impactul asupra climei si in perturbari ale lantului de aprovizionare pentru consumatori, companii si guverne.
In ciuda acestui fapt, analiza PwC a indicat ca mai putin de o companie din cinci percepe reducerea biodiversitatii ca un subiect important pe agenda de afaceri. De asemenea, numai doua dintre primele 100 cele mai mari companii din lume definesc reducerea biodiversitatii drept un risc strategic.
"Mentinerea biodiversitatii nu ar trebui sa fie privita doar ca o vulnerabilitate sau un cost pentru companii, ci ca un potential urias de afaceri inca neexploatat. Analiza PwC arata faptul ca exista un potential enorm pe pietele emergente in ceea ce priveste produsele si serviciile ce tin de biodiversitate si protejarea ecosistemului. Spre exemplu, in prezent piata produselor agricole organice (bio) este estimata la 40 de miliarde de dolari americani in intreaga lume, reprezentand 2,5% din piata globala a alimentelor si bauturilor.
@N_P