Dezvoltatorii se lipesc tot mai greu de instituţiile financiare
Creditorii au pretenţii prea mari, dezvoltatorii încă se vor răsfăţaţi de sistem
Precauţia băncilor în acordarea de finanţări noi şi optimizarea costurilor de construcţii au fost principalele subiecte pe agenda dezvoltatorilor imobiliari în primul semestru al lui 2010. Un studiu realizat de departamentul Building Surveying din cadrul Colliers International relevă faptul că sub 10% dintre dezvoltatorii care au solicitat un credit au primit finanţare în această perioadă.
Dezvoltatorii încă vor să se răsfeţe faţă de bănci cerând condiţiile de creditare similare celor de dinainte de criză, însă climatul economic îi determină pe creditori să gândească altfel. "Deşi mai mult de 50 de dezvoltatori au aplicat pentru o soluţie de acest tip, motivele principale pentru care nu s-au calificat au fost atât condiţiile restrictive impuse de către bănci, cât şi aşteptările dezvoltatorilor de a beneficia de condiţii similare cu cele din anii precedenţi crizei", se arată într-un comunicat al Colliers.
Băncile vor procente mari din viitoarele proiecte
Printre cerinţele băncilor s-au regăsit: existenţa unei contribuţii proprii a dezvoltatorului între 50% şi 80% din valoarea totală a costurilor de construcţii, dar şi asigurarea unui procent de preînchirieri de 70-80%. Unele bănci preferă ca acest procent al preînchirierilor să fie raportat la valoarea generată de eventualele chirii, şi nu doar la suprafaţa efectiv precontractată. "Cu toate acestea, acolo unde există dezvoltări imobiliare în condiţii favorabile termenii de mai sus pot fi parţial negociaţi - în special în provincie, unde încă există cerere pentru clădiri de birouri sau sunt în curs proiecte ale companiilor cu experienţă în această piaţă, care beneficiază de susţinere financiară", se mai arată în studiul Co