Propunerea PSD privind eliminarea din Legea Pensiilor a acestor categorii profesionale a picat în plen cu 97 de voturi "pentru" şi 129 "împotrivă"
Timp de peste cinci ore, deputaţii au dezbătut, ieri, legea pensiilor, reprezentanţii puterii reuşind să-şi impună de cele mai multe ori punctul de vedere în faţa opoziţiei. Până la ora închiderii ediţiei, aleşii stabiliseră că militarii, poliţiştii, dar şi persoanele care realizează venituri din drepturi de autor să fie incluşi în sistemul de pensii. Spre seară, ei urmau să stabilească vârsta legală de pensionare şi să discute şi cea mai importantă prevedere a legii: valoarea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie.
Un alt amendament care a suscitat dezbateri în plenul Camerei a fost cel susţinut de PSD, prin care cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici din administraţia penitenciarelor, domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale erau eliminate din Legea pensiilor. Prevederea a fost respinsă la vot (97 "pentru", 129 "împotrivă" şi trei abţineri), în ciuda poziţiei vehemente exprimate de social-democraţi şi liberali.
Premierul Emil Boc a susţinut la microfon eliminarea "pensiilor de lux": "De aceea au dispărut pensiile de lux şi se recalculează pensiile speciale. În condiţiile recalculării, pensiile sub 30 de milioane de lei vechi nu vor scădea. În rest, toate pensiile se integrează într-un sistem unitar, pentru că aşa este firesc". Parlamentarii au hotărât în final ca funcţionarii din apărare şi ordine publică, precum şi cadrele militare să fie incluşi în sistemul public de pensii. Plenul a adoptat, în timpul şedinţei, şi prevederea potrivit căreia persoanele care realizează venituri din drepturi de autor să fie incluse în legea pensiilor.
Boc: "Vârsta reală de pensionare este, în practică, mai mică decât cea prevăzută în lege"