Chiar daca sunteti foarte grabit spre locul unde vreti sa ajungeti, opriti-va pentru cateva minute in piata sa va bucurati ochii cu rosul, verdele si galbenul legumelor de toamna. Sunt legumele noastre, legume romanesti crescute in pamantul nostru si e pacat sa nu va bucurati de binefacerile lor.
Cumparati cate putin din fiecare si faceti salata de cruditati. Puteti folosi cartofi, morcovi, telina, varza, sfecla rosie, radacina de patrunjel, patrunjel frunze, hrean. Pentru gust, folositi un mar, banana ori cateva picaturi de lamaie.
Pentru o singura portie se foloseste cate putin din legumele enumerate mai sus, in functie de combinatiile pe care vreti sa le faceti.
Legumele se dau prin razatoarea mica, se amesteca si, dupa gust se adauga iaurt, o lingurita de otet de mere ori zeama de lamaie. Fara sare si ulei! Deasupra se presara putin patrunjel verde taiat marunt.
Din legumele enumerate puteti face o selectie. De exemplu, intr-o zi folositi morcov, telina si un cartof. In alta zi sfecla rosie si morcov. Combinatiile vi le puteti stabili singuri dupa gust si preferinte.
Salata in care ati pus cartof ras se mananca imediat. Ce mai ramane nu se mai mananca.
Pentru sucurile de cruditati - cruditatile se dau prin masina de stors fructe - se folosesc exact aceleasi legume si combinatiile si le poate stabili fiecare.
Se pot face sucuri asortate de exemplu sfecla rosie, un cartof si un mar; morcov, cartof si un mar; telina si sfecla rosie etc.
Sucul de cartofi, recomandat persoanelor bolnave de stomac, sau sucul in care se pune si un cartof se bea imediat. Nu se pastreaza pe mai tarziu. Ce ramane nebaut se arunca.
Oricine poate bea aceste sucuri dar mai ales persoanele in varsta, anemice, slabe sau slabite in urma unei afectiuni grave.
Sucul de sfecla ros