La doi ani de la căderea Lehman Brothers, omul de afaceri Dan Şucu (foto), care controlează grupul de firme Mobexpert, este de părere că şocul în economia românească a fost provocat în proporţie de 80% de bănci pentru că s-a creat o dorinţă de economisire disproporţionată în raport cu posibilităţile, iar consumul a frânat nejustificat de brusc.
"Băncile au trecut de la trage complet volanul spre stânga, adică de la lupta pentru cota de piaţă la credite, la complet volan dreapta, adică la restrângerea creditării şi majorarea dobânzilor la credite şi la depozite. Acest şoc a destabilizat economia la începutul anului 2009", a spus Dan Şucu într-o discuţie cu Ziarul Financiar despre ultimii doi ani din economia românească, în care a luat din nou o poziţie dură vizavi de sistemul bancar.
Dan Şucu, care conduce o afacere de 115 mil. euro, a făcut cronologia evenimentelor din economia românească la doi ani de la căderea băncii de investiţii Lehman Brothers, momentul care marchează începutul crizei economice globale.
Cum a început totul
Dan Şucu este de părere că în toamna anului 2008 când au apărut primele semnale legate de o criză mondială, băncile aveau mult mai multe informaţii decât oamenii de afaceri şi în general restul mediului de business. Atunci acestea au decis să schimbe complet strategia şi de la câştigarea cotei de piaţă prin credite au trecut la atragerea de depozite, oprirea creditării şi majorarea dobânzilor la credite.
"În perioada 2006-2008 băncile au căutat cotă de piaţă, astfel că s-a ajuns la un raport între credite şi depozite de 3 la 1. Cei de aici (managementul băncilor - n.red.) execută ceea ce li se trasează de către băncile -mamă. La un moment dat au primit un nou target: trageţi complet volanul spre stânga, adică nu faceţi altceva decât să luaţi cea mai mare parte din cota de piaţă, la costuri mult mai ridicat