Dacă tai sonorul şi ignori inscripţiile de pe micul ecran, îţi dai seama că secvenţele de la ştiri, cu oameni care se înghesuie pentru o porţie de mâncare pe gratis, se pot petrece în orice colţişor la patriei. Sursa: EVZ
La deja tradiţionalul Târg de Pâine, din Parcul Naţional, bucureştenii s-au aliniat şi s-au îmbulzit pentru un codru de pâine, iar în parcarea unui centru comercial clujean, cu ocazia Campionatului internaţional de gătit în aer liber, s-a stat la coadă cu mâna întinsă pentru o ciozvârtă din cei peste două sute de pui fripţi într-o singură tavă, ca să mai bifăm un record Guinness. Aparent, nu e nicio noutate în aceste scene demne de Armata Salvării.
La noi, fără să deţinem însă apanajul, pomana e un hobby. Să ajungi în faţă după ce ai avut tradiţionala curiozitate "ce se dă?" şi să prinzi o îmbucătură pe daiboj e un mic triumf nealterat de aderarea la UE. E o pleaşcă, o sfârâială, o răsplată pentru că n-ai ieşit degeaba din casă. Poate că n-o fi îngrăşând pomana, cum se zice în popor, dar, în orice caz, e nespus de gustoasă şi merită să pierzi câteva ceasuri pentru nişte firimituri şi oscioare.
Mai există însă un motiv al acestor aglomerări, în afară de tentaţia universală a chilipirului. În ţara în care a văzut cândva lumina tiparului o publicaţie cu un titlu unic şi inomabil - "Ză Foamea", dacă vă mai amintiţi de foaia efemeră - flămânzii par să îşi facă simţită din nou prezenţa după implementarea măsurilor de austeritate.
O zice sus şi tare, nu mai departe de ieri, un lider sindical: "funcţionarul public e flămând şi îndatorat". Acestea nu sunt însă, fără doar şi poate, doar caracteristicile celor care lucrează la stat, ci ale grosului populaţiei. Bun, omul a tăiat electrocasnicele de pe listă, poartă hainele din colecţia anilor trecuţi, a scurtat concediul petrecut la împinge-tava, a lăsat o maşină d