Lipsa de predictibilitate pentru mediul de afaceri pare să nu-i deranjeze pe guvernanţi, care accelerează cadenţa modificărilor legislative. Strategia fiscal-bugetară intră şi ea în procedură de urgenţă. Investiţia străină directă s-a redus cu aproape 30% în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Planurile de afaceri se fac pe maximum un an.
Deşi Legea Responsabilităţii Fiscale - cerută cu vehemenţă de experţii FMI - a fost aprobată în luna aprilie a acestui an, Guvernul a ignorat actul normativ.
Mai citeşte şi:
2011: concedieri şi pensii îngheţate
Executivul era obligat, până la 30 mai, să prezinte Parlamentului o strategie fiscal-bugetară pentru următorii trei ani. Aceasta trebuie să conţină cadrul macroeconomic ce stă la baza politicii fiscal-bugetare, prognoze privind veniturile şi cheltuielile, dar şi o declaraţie de răspundere din partea Guvernului. Abia ieri Executivul a anunţat că strategia este gata şi va fi înaintată Parlamentului, cum altfel, decât în procedură de urgenţă.
Fără principii
Legea Responsabilităţii Fiscale pleacă de la câteva principii esenţiale, precum transparenţa şi stabilitatea. Acesta din urmă spune că Guvernul are obligaţia de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod care să asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice. Or, exact predictibilitatea este complet anulată de frecventele modificări ale Codului Fiscal.
Acesta a fost amendat de peste zece ori în ultimul an. Oamenii de afaceri sunt obligaţi să-şi facă două-trei planuri de business, care nu pot depăşi termenul de un an. „Am dat o lege numai ca să îndeplinim cerinţele FMI. Atât timp cât ea nu cuprinde şi sancţiuni, Guvernul îşi poate face de cap", a declarat, pentru „Adevărul", secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Români