Economia Statelor Unite continuă să suporte efectul falimentului băncii Lehman Brothers, produs în urmă cu doi ani, respectiv şomajul în masă, explozia datoriei publice, dar şi pierderi considerabile în sistemul financiar, transmite AFP. Prăbuşirea reputatei bănci de pe Wall Street, cu o istorie de 158 de ani, pe 15 septembrie 2008, în urma unor datorii de 613 miliarde de dolari, ar trebui să rămână în cărţile de istorie, ca şi crahul bursier din 24 octombrie 1929, comente
Economia Statelor Unite continuă să suporte efectul falimentului băncii Lehman Brothers, produs în urmă cu doi ani, respectiv şomajul în masă, explozia datoriei publice, dar şi pierderi considerabile în sistemul financiar, transmite AFP.
Prăbuşirea reputatei bănci de pe Wall Street, cu o istorie de 158 de ani, pe 15 septembrie 2008, în urma unor datorii de 613 miliarde de dolari, ar trebui să rămână în cărţile de istorie, ca şi crahul bursier din 24 octombrie 1929, comentează agenţia.
Wall Street Journal, publicaţia cu cel mai mare tiraj din SUA, a făcut luni referire la "o lume după Lehman" (pe pieţele financiare).
Preşedintele Barack Obama menţionează în fiecare discurs că economia americană a revenit la creştere şi crearea de locuri de muncă, dar ultimii doi ani au fost marcaţi de apariţia unui imens decalaj între elitele ţării şi masele populare.
Potrivit Bloomberg, analiştii se întreabă dacă modelul de investment banking care a generat profituri record la jumătatea ultimului deceniului poate fi relansat.
Din zece bănci cu divizii mari specializate în tranzacţii pe pieţele de capital, numai titlurile Goldman Sachs şi JP Morgan Chase sunt cotate la un preţ apropiat de cel din 12 septembrie 2008, ultima şedinţă de tranzacţionare care a avut loc înainte de anunţarea falimentului Lehman Brothers.
Valoarea acţiunilor Citigroup a pierdut 78%, iar Bank of Amer