Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu omologii săi din Azerbaidjan şi Georgia, alături de premierul Ungariei au semnat ieri la Baku o declaraţie comună pentru susţinerea proiectului de transport de gaze AGRI (Azerbaidjan, Georgia, România Interconnector).
Acest proiect îşi propune să aducă gaze din Azerbaidjan în Georgia de unde urmează să fie transportate printr-un sistem de terminale de gaze naturale lichefiate în Constanţa. Iniţial, în acest proiect erau implicate doar România, Azerbaidjan şi Georgia, ulterior venind şi interesul Ungariei mai ales în contextul în care conducta Arad-Szeged, care leagă sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria şi deci cu piaţa central şi vest-eruopeană, a devenit funcţională.
Potrivit informaţiilor disponibile, valoarea proiectului ar putea fi situată între 1,2 şi 4,5 miliarde de euro. Problema finanţării acestui proiect însă nu a fost discutată, aceasta urmând să fie abordată după finalizarea studiului de fezabilitate. Spre exempul, doar în România sunt numeroase proiecte cum ar fi reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă care sunt în întârziere din cauza lipsei de finanţare. La nivelul anului 2009, PIB-ul Azerbaidjanului a fost de 43,1 mld. dolari, cel al Georgiei de 10,7 mld. dolari, iar cel al României s-a ridicat la 161,5 mld. dolari, toate cele trei ţări resimţind efectele crizei. "Este cel mai ieftin proiect dintre alternativele vehiculate de transfer al gazului din zona caspică şi din Asia Centrală către piaţa europeană. Fie că vorbim de South Stream, fie că vorbim de Nabucco, din punctul de vedere al preţului acesta este cel mai competitiv proiect", a declarat Băsescu, citat de Mediafax. În trei ani de zile Europa ar putea beneficia de gaze naturale azere.
În prezent, mai sunt alte două proiecte de gazoducte, Nabucco, iniţiativă a mai multor state europene, şi So