Guvernul a extins domeniul de aplicare al expropriere şi a stabilit că persoana expropriată pierde dreptul de proprietate în momentul adoptării HG de expropriere. Potrivit proiectului de lege adoptat de Executiv, statul va putea expropria pe toţi cei care stau în calea unor lucrări de infrastructură, nu doar rutieră, ci şi feroviară, aeriană, navală sau de transport şi distribuţie a energiei. “Statul va decide să exproprieze atunci când lucrările sunt de interes public
Guvernul a extins domeniul de aplicare al expropriere şi a stabilit că persoana expropriată pierde dreptul de proprietate în momentul adoptării HG de expropriere.
Potrivit proiectului de lege adoptat de Executiv, statul va putea expropria pe toţi cei care stau în calea unor lucrări de infrastructură, nu doar rutieră, ci şi feroviară, aeriană, navală sau de transport şi distribuţie a energiei.
“Statul va decide să exproprieze atunci când lucrările sunt de interes public. Nu mai este vorba doar de lucrări de infrastructură rutieră, ci şi de infrastructură feroviară, aeriană, navală, de gospodărirea apelor, lucrări miniere, precum şi lucrări pentru transportul şi distribuţia energiei”, a spus secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica.
Dreptul de proprietate se transferă imediat statului
Dreptul de proprietate va fi transferat către autoritatea care expropriază imobilul în momentul adoptării Hotărârii de Guvern privind decizia de expropriere. Această decizie a fost luată de autorităţi pentru a simplifica procedurile astfel încât să fie evitate întârzierile în finalizarea marilor proiecte de infrastructura de transport.
„Până acum era nevoie de doi, trei sau chiar patru ani pentru obţinerea acordului unui proprietar şi abia atunci se făcea transferul de proprietate, fie când proprietarul accepta preţul, fie după ce instanţa stabilea suma care trebuia să i se