Statele Unite ale Americii sunt nevoite sa suporte si acum efectele falimentului bancii Lehman Brothers, care a avut loc in urma cu doi ani si care a dus la somaj in masa, o explozie a datoriei publice si pagube considerabile in cadrul sistemului financiar.
Colapsul celebrei banci de pe Wall Street, pe 15 septembrie 2008, ar trebui sa ramana in cartile de istorie, ca eveniment major dupa celebra prabusire a pietei de valori din 24 ocotmbrie 1929.
Desi presedintele Barack Obama repeta la fiecare discurs ca economia si-a reluat cresterea economica si ca se creeaza de locuri de munca, totusi, ultimii doi ani au fost marcati de aparitia unui imens decalaj intre elitele tarii si masele populare, comenteaza AFP.
"Nu sunt sigur ca oamenii si-au dat seama ca lucrurile mergeau prost", a declarat, luni, jurnalistul pe probleme financiare al New York Times, Andrew Ross Sorkin, intervievat de DailyFinance. Potrivit acestuia, "Goldman (Sachs) si alte grupuri importante au fost aproape de faliment".
Dupa 24 de luni de la momentul in care lumea financiara a fost zguduita puternic, americanii nu se mai arata increzatori in economia lor. Potrivit unui sondaj publicat vineri de compania Allstate, 56% dintre americani cred ca economia este "in directia gresita", aproape la fel de mult ca in luna aprilie 2009 (55%), atunci cand tara era inca in recesiune.
"Pana atunci (n.red.-pana la falimentul Lehman Broters), problemele imobiliare si ipotecare pareau ca duc la o recesiune economica grava, dar nu fara precedent. Cand Lehman a dat faliment, economia s-a scufundat disperata", isi aminteste Robert Samuelson, editorialist la Newsweek.
In acesti doi ani, criza a avut un impact de durata. Rata somajului a crescut de la 6,2%, la momentul respectiv, la 9,6%, in prezent, si datoria publica de la 9.634 milliarde de dolari la