Camera inferioara a Parlamentului de la Paris a aprobat, miercuri, un controversat proiect de reforma a legii pensiilor, care va creste varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani, pana in 2018, transmite BBC. Documentul a fost contestat de francezi, saptamana trecuta 450 de mii de manifestanti au iesit in strada, in mai multe orase ale Frantei, pentru a protesta impotriva planului presedintelui Nicolas Sarkozy de a creste varsta de pensionare cu doi ani.
Legea a fost adoptata de Adunarea Nationala cu 329 de voturi "pentru", in timp ce 233 de deputati au votat "impotriva".
Documentul urmeaza sa mearga in Senatul de la Paris, camera decizionala.
Potrivit BBC, deputatii socialisti au incercat sa impiedice votarea documentului, prelungind dezbaterea, insa presedintele Adunarii Nationale a intrerupt luarile de pozitie si a cerut legiuitorilor sa voteze.
Sute de persoane au protestat in fata Parlamentului in timpul dezbaterilor si a votului de miercuri, iar liderii de sindicat au anuntat ca vor organiza manifestatii de amploare in continuare.
Proteste in fata Parlamentului de la Paris Foto: Reuters Reforma sistemului de pensii este o prioritate pe agenda lui Nicolas Sarkozy, in ciuda scaderii drastice a popularitatii presedintelui francez, cu doi ani inaintea urmatorului scrutin prezidential. Franta intentioneaza sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018, in conditiile in care, in aceasta tara, se aplica deja un impozit progresiv anual pentru pensii, de la 5,5% la pensiile mici pana la 40%, la cele foarte mari.
Guvernul francez sustine ca masura ar "salva" 70 de miliarde de euro de la bugetul de stat pana in anul 2030. "Daca nu facem nimic, deficitul sistemului de pensii va fi de 20 de miliarde de euro in 2010, 45 de miliarde in 2020 si probabil de 70 de miliarde, in 2030"