Accidentul feroviar de la Ciurea, din anul 1916, ramane cel mai mare accident de genul acesta petrecut in tara noastra si al treilea ca marime la nivelul globului.
Peste 1.000 de persoane si-au pierdut viata in acest accident, dupa ce trenul in care se aflau a deraiat si a intrat in coliziune cu o garnitura de vagoane-cisterna umplute cu pacura.
Contextul tragediei
La sfarsitul anului 1916, armata romana si populatia civila se retrageau inspre Moldova, pentru a iesi din calea armatelor Puterilor Centrale.
Numarul celor evacuati in acea perioada se ridica la aproape un milion si jumatate de oameni, in contextul in care populatia Vechiului Regat era de aproape opt milioane.
Printre acestia se aflau si cei aproape 1.000 de pasageri din ultimul tren care a parasit orasul Galati, inainte ca acesta sa fie cucerit de germani.
Ultima calatorie
Trenul format din 26 de vagoane era neincapator pentru numarul mare de persoane care stateau chiar si intre tampoanele de legatura.
De-a lungul traseului Barlad-Iasi, trenul a fost nevoit sa opreasca de cateva ori, pentru a se reaproviziona de la statiile de lemne, din cauza lipsei carbunilor.
S-au testat si franele, prima oara la Balteni si a doua oara la Barnova, chiar ultima statie inainte de Ciurea si totul parea a functiona fara nicio problema.
Evenimentele dramatice
In apropierea garii Ciurea, trenul a urcat o panta inclinata si in momentul coborarii franele au cedat. Existau frane manuale, dar din cauza aglomerarii mecanicii nu au putut ajunge la ele.
Atunci s-au activat si franele de contrapresiune, dar nici ele nu au functionat. In cazul celor din urma, se crede ca unul dintre pasagerii din primele doua sau trei vagoane a inchis robinetul din greseala si aerul nu s-a putut propaga catre f