Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, numit la începutul lunii în această funcţie, susţine că ia în considerare elaborarea unei strategii pentru introducerea în instituţiile publice a softurilor open-source, care sunt gratuite, ceea ce ar duce la o scădere a contractelor cu statul a producătorilor de software de pe piaţa locală şi reducerea cheltuielilor guvernamentale.
"Vom lucra la o strategie care să aibă în considerare folosirea softurilor open-source. Sunt ţări la nivel european, precum Franţa sau Germania care folosesc la scară largă astfel de softuri", a declarat Vreme în cadrul unei conferinţe de presă.
Vreme (47 de ani), care a lucrat peste zece ani în mediul privat în domeniul IT, susţine că mai întâi se vor stabili anumite reguli de interoperabilitate, pentru ca o instituţie care foloseşte un soft open-source să poată comunica cu una care nu foloseşte un asemenea produs. Softurile open-source, precum suita de aplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, sunt gratuite şi pot fi variante la Windows şi Office ale Microsoft, cel mai mare producător de software din lume. Spre exemplu, Office 2010, cea mai recentă variantă a suite de aplicaţii a Microsoft, are preţuri cuprinse între 110 şi 578 de euro.
Susţinute de companii ca Sun (Oracle) şi IBM, sistemele de operare bazate pe Linux au avansat puternic în ultimii ani din punct de vedere al performanţelor şi interfeţei grafice, utilizarea lor fiind asemănătoare sistemului de operare Windows. În plus, softurile contra cost presupun şi mai mulţi bani atunci când trebuie actualizate, deoarece acest proces este făcut numai de firma producătoare.
În luna iunie, comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, susţinea că softurile contra cost "sunt o pierdere de bani" pe timp de criză şi că guvernele europene trebuie să ia în considerare folosirea celor g