„Important este că vorbesc”, a apreciat Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, când a fost întrebat despre negocierile între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmud Abbas.
Elemente mai importante despre negocieri s-au putut afla la conferinţa de presă a emisarului american, George Mitchell, care, la rândul său, a apreciat existenţa dialogului şi a menţionat câteva chestiuni care au fost pe agendă - problema graniţelor, securitatea Israelului şi, bineînţeles, construcţiile din coloniile evreieşti din Cisiordania, de care depinde continuarea negocierilor. Înaintea celei de a doua zile de convorbiri directe, secretarul de stat al SUA, care s-a întâlnit cu preşedintele Shimon Peres, a menţionat că liderii israelieni şi palestinieni „s-au apucat de treabă", respectiv au abordat problemele esenţiale.
Totuşi, convorbirile pot fi întrerupte în orice moment dacă nu se va ajunge la o înţelegere în privinţa moratoriului privind îngheţarea construcţiilor din colonii. Acesta expiră la sfârşitul lui septembrie şi Washingtonul a exercitat mari presiuni asupra Israelului să-l prelungească. La rândul său, preşedintele Abbas a condiţionat dialogul de prelungirea moratoriului. Pe de altă parte, Consiliul coloniştilor şi consiliul municipal din Ierusalim au declarat că în octombrie vor relua construcţiile întrerupte. Netanyahu are unele soluţii de compromis. Întrebarea este dacă Abbas va fi dispus să le accepte, el fiind de asemenea supus presiunilor radicalilor palestinieni.